CARA MASAK LEMAK CILI PADI DAGING TETEL

Friday, January 7, 2011
Posted by Aman

LEMAK CILI PADI DAGING TETEL

Lemak Cili Padi Tetal
Assalammualaikum,
NAK TAHU TAK.....
  • Drama pertama yang pernah dipentaskan adalah karya seniman Mesir pada tahun 3200 sebelum Masihi. Ini bermakna lebih 5,000 tahun yang lalu. Skrip drama tersebut telah dijumpai oleh seorang arkeologi di Luxor, Mesir pada tahun 1895 yang ditulis atas tumbuhan papyrus dan masih tersimpan sehingga kini.
  • Lohong semula jadi yang terletak di Kaveri, daerah Deewa, Madhya Pradesh, India merupakan lohong yang paling dalam di dunia. Kedalamannya melebihi 300 meter dan lebarnya ialah 100 meter. Lubang semula jadi tersebut dianggap sebagai fenomena geologi yang luar biasa.
  • King Richard II dari England (1367 - 1400) adalah orang pertama yang menggunakan sapu tangan di dunia. Beliau membawa sekeping kain kecil yang digunting untuk menyapu dan membersihkan lubang hidungnya.


Lemak Cili Padi Tetel
Tetel tu nak rebus dulu pun ok, tapi kita cuma masukkan dalam periuk tekanan bersama bahan2 rempah, serai dan santan cair, masak 15 minit, bila dah empuk (bergantung pada pressure cooker masing2 yea), kemudian salin dalam periuk lain, masukkan cendawan, asam gelugor dan pati santan. Masak sekejap hingga cendawan masak. Tambah garam secukup rasa. dah ok..Periuk tekanan atau pressure cooker ni ni menjimatkan masa dan tenaga, terutama gas memasak. Cuma perlu gunakan ikut langkah2 yang telah diajar, jangan koo orang main belasah je guna, kang meletup, kena kat muka, dahh sopak..erkkk takuttnyaaa!!!...hehehe..

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging tetel, cuci dan toskan, jika beras hiris kecil
100 gram cendawan telinga kera @ black fungus
1 liter santan cair
300 ml pati santan
3 keping asam gelugor
3 batang serai, dititik
Garam dan gula secukup rasa
3/4 cawan cili padi kampung*
3/4 inci kunyit hidup*
2 ulas bawang putih*
5 biji bawang merah*
1 inci halia*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tetel tadi bersama serai dan bahan kisar halus, gaul dan jerang hingga tetel kecut. Tuang santan cair dan masak hingga mendidih. Kecilkan api dan renih hingga tetel empuk. Jika kekurangan air, tambah dengan air panas.
  2. Masukkan asam gelugor, dan cendawan tadi, tuang pati santan dan beri perisa garam secukupnya dan secubit gula sebagai pemangkin (sesapa nak guna serbuk perasa pun boleh.). Masak sekejap sambil dikacau sekali sekala. Matikan api dan boleh hidangkan..

0 comments: