CARA MASAK LEMAK CILI PADI DAGING TETEL
Friday, January 7, 2011Posted by
Aman
0 Comments
LEMAK CILI PADI DAGING TETEL
NAK TAHU TAK.....
- Drama pertama yang pernah dipentaskan adalah karya seniman Mesir pada tahun 3200 sebelum Masihi. Ini bermakna lebih 5,000 tahun yang lalu. Skrip drama tersebut telah dijumpai oleh seorang arkeologi di Luxor, Mesir pada tahun 1895 yang ditulis atas tumbuhan papyrus dan masih tersimpan sehingga kini.
- Lohong semula jadi yang terletak di Kaveri, daerah Deewa, Madhya Pradesh, India merupakan lohong yang paling dalam di dunia. Kedalamannya melebihi 300 meter dan lebarnya ialah 100 meter. Lubang semula jadi tersebut dianggap sebagai fenomena geologi yang luar biasa.
- King Richard II dari England (1367 - 1400) adalah orang pertama yang menggunakan sapu tangan di dunia. Beliau membawa sekeping kain kecil yang digunting untuk menyapu dan membersihkan lubang hidungnya.
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging tetel, cuci dan toskan, jika beras hiris kecil
100 gram cendawan telinga kera @ black fungus
1 liter santan cair
300 ml pati santan
3 keping asam gelugor
3 batang serai, dititik
Garam dan gula secukup rasa
3/4 cawan cili padi kampung*
3/4 inci kunyit hidup*
2 ulas bawang putih*
5 biji bawang merah*
1 inci halia*(*dikisar halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan tetel tadi bersama serai dan bahan kisar halus, gaul dan jerang hingga tetel kecut. Tuang santan cair dan masak hingga mendidih. Kecilkan api dan renih hingga tetel empuk. Jika kekurangan air, tambah dengan air panas.
- Masukkan asam gelugor, dan cendawan tadi, tuang pati santan dan beri perisa garam secukupnya dan secubit gula sebagai pemangkin (sesapa nak guna serbuk perasa pun boleh.). Masak sekejap sambil dikacau sekali sekala. Matikan api dan boleh hidangkan..
Labels:
DAGING,
LEMAK CILI PADI DAGING TETEL
Subscribe to:
Post Comments (Atom)