CARA MASAK ASAM PEDAS AYAM DENGAN NENAS..

Friday, December 31, 2010
Posted by Aman

ASAM PEDAS AYAM DENGAN NENAS..

P1240210
Salam, jumpa lagi...yelah selagi sihat dan ada usia kan, kalau esok2 mat gebu mati, kita tak jumpa lagi lah....tatau lah kan mana satu nanti N3 terakhir mat gebu..huhu..moga panjang usia ku. Ok petang ni mat share resipi ulang tayang. Tak jemukan?...Alaa astro pun ulang tayang banyak kali, berbayar pulak tu, ni blog peree jeee. Mat masak asam pedas ayam pagi tadi, kalau tak silap, asam pedas ayam ni typical masakan orang2 Johor. Dan ada yang dicampur dengan sawi jeruk, cuma kali ni mat letak nenas madu....sebab apa nenas madu..sebab nenas madu manis. Oleh sebab mat guna ayam kampung, ianya agak liat sedikit, tapi dah masak dalam pressure cooker, daging ayam jadi lembut. Kalau guna ayam daging, kasi buang semua kulit dan lemak dia ok....Jom semak resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam di kerat sederhana besar, cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan, belah dua setiap kuntum
1 genggam daun kesom (tak letak. sebab tak de)
1 biji sederhana nenas madu, kupas dan potong serong
1 inci lengkuas, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 1/4 cawan cili kisar
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 biji buah keras
1 camca teh lada hitam
1 camca besar ketumbar
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus, serai dan lengkuas titik hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan kacau rata, biar hingga ayam sedikit kecut. Tuang air secukupnya dan masak hingga ayam empuk.
  2. Tambah nenas, bunga kantan dan daun kesom (jika guna), masak hingga nenas lembut sedikit, tuang jus asam jawa dan sir jika kuah agak kurang. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain...

0 comments: