CARA MASAK ASAM PEDAS AYAM BEREMPAH
Friday, December 31, 2010Posted by
Aman
0 Comments
ASAM PEDAS AYAM BEREMPAH
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam (anggaran 1.2kg), potong 18 atau ikut suka
2 biji terung bulat
2 batang serai
2 kuntum bunga kantan
1 1/3 cawan cili kisar
2 inci halia, dititik
1 inci lengkuas, dititik
1 cawan jus asam jawa
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
12 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
1 camca besar ketumbar
1/2 camca teh jintan halus
1/2 camca teh jintan kasar
1 camca teh lada hitam biji
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dibuang kulit, perap dengan lemon dan garam selama 10 minit, cuci bersih dan toskan. Terung dibuang sedikit kulit, belah 4 setiap biji dan rendam, serai dititik dan bunga kantan dibelah 2 setiap kuntum, ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar, halia dan lengkuas tadi, kacau dan biar hingga terbit minyak, guna api sederhana. Masukkan ayam dan gaul rata, biar ayam kecut sedikit.
- Tuang air secukupnya dan biar mendidih. Tuang jus asam jawa dan masukkan terung tadi (toskan dahulu). Bila mendidih, masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Biar hingga ayam masak dan terung lembut. Rasa dan jika ok boleh hidangkan bersama nasi hangat...
Labels:
Ayam,
AYAM BEREMPAH
Subscribe to:
Post Comments (Atom)