Cara masak LEMAK UDANG NENAS

Friday, December 31, 2010
Posted by Aman

LEMAK UDANG & NENAS

Lemak Udang & Nenas

Ok laaaa!!...sat tadi kata tak masak kann, habis tu, tiba2 ada permintaan supaya mat masak udang galah..hmm ini bukan sembarangan udang galah tapi udang galah saiz "king". Hasil pancingan abah dan abang mat, dah rezeki mereka berdua agaknya...selalu pi mancing dapat saiz sederhana saja (macam yang mat guna untuk masak nasi beriani udang tu).....

Lemak Udang & Nenas

Nak ikutkan mat tak gemar sangat masak lemak ni, lagi suka buat sweet sour atau sambal, tapi dah permintaan macam tu dan kita pun bukan boleh makan sangat, ada kang bergaru sakan ibarat kera kena belacan...Resipi rasa2nya dah pernah letak, tapi tak pe, mat tulis lagi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
800 g udang galah saiz besar, dibersihkan
1 biji nenas, kupas dan hiris
700 ml santan cair
250 ml pati santan
3 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
Garam dan secubit gula
Sedikit minyak untuk menumis

BAHAN KISAR HALUS :-)
4 - 5 biji cili merah
3 biji buah keras
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan serai hingga harum, masukkan udang dan nenas, gaul rata dan masak sekejap. Tuang santan cair dan masukkan asam gelugor. Biar mendidih.
  2. Tambah santan pekat dan biar mendidih perlahan. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula, kacau rata. Masak dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala. Rasa dan jika ok, boleh matikan api.
  3. Hidangkan panas bersama nasi putih, sambal belacan dan ulam-ulaman. Kalau ada petai atau jering lagi lahhh sedap u (bagi yang makan petai atau jering)....Selamat menjamu selera!!!

0 comments: