KUEY TEOW HAILAM

Friday, December 31, 2010
Posted by Aman

KUEY TEOW HAILAM

Kuey Teow Hailam
Salam semua, apasal pulak malam ni kan rasa mengantuk sangat, jarang mat rasa mengantuk macam ni, dari petang tadi asyik sangap saja...ishh ada kah ada orang2 Bunian menegur sambil memerhatikan ku...erkk....takut leerr!. Ingat tak char kuey teow ala muna yang mat masak tempoh hari?...Kan hanya guna 500 g, jadi bakinya ada mat simpan dalam peti sejuk. Jadi dari menyemak je, baik kita buat kan sesuatu agar cepat ianya hilang. Kue teow ni kalau simpan mesti jadi keras kejung, apa mat buat, letak dalam microwave untuk 2-3 minit macam tu, nanti dia jadi lembut dan bolehlah gunakan.

Kuey Teow Hailam
Pada mat, untuk mendapat mee hailam yang sedap, stok untuk kuah tu penting, gunakan air rebusan tulang lembu atau ayam, selain sos tiram, lada hitam dan sedikit minyak bijan. Untuk memekatkan kuah, mat gunakan sedikit bancuhan tepung jagung. Boleh guna apa2 saya sayur pilihan tapi jangan lah sampai 1001 macam, nanti dah jadi lain pulak. Apa2 pun memasak ni perlu kreativiti, jika tak de bahan ini, kita guna bahan lain, ikut kesesuaian. Resipi2 yang ada ni semua sebagai panduan dan ini lah style kami geng masak2 bertukar2 idea....Pada pandangan mat lah, kami blogger masak2 ni bersih dari sifat iri hati dan tebiat memburukkan antara satu sama lain...wallah hualam... moga benarlah bagai dikata...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1.5 liter air rebusan tulang lembu@ayam
1 keping dada ayam, dihiris
1/2 cawan isi udang
1 keping fish cake, dihiris
1 cawan potongan bunga kobis
1 cawan hirisan campuran capsicum merah, kuning dan hujau
3 pokok sawi bok choy, dibersihkan dan disiang
1 biji tomato, belah empat
1/3 batang kobis, belah 2 dan hiris serong
2 ulas bawang putih, cincang halua
3 camca besar sos tiram
1 camca teh kicap pekat
3/4 camca teh serbuk lada hitam
1 camca teh tepung jagung*
1/4 cawan air*(*dibancuh hingga rata)
Garam secukup rasa

BAHAN LAIN :-)
500 g kuey teow
1/2 camca teh minyak bijan
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Cili hijau jeruk

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan daging ayam dan lobak merah, kacau rata. Tambah sos tiram, kicap pekat dan serbuk lada hitam, gaul dan tuang stok air rebusan tulang. Biar mendidih.
  2. Masukkan udang, bunga kobis dan fish cake. Biar sekejap dan tuang bancuhan tepung jagung, kacau rata dan masukkan tomato, sawi bok choy dan juga garam secukup rasa. Masak sekejap dengan api perlahan hingga kuah memekat. Matikan api.
  3. Panaskan kuali non-stick, masukkan kuey teow tadi bersama minyak bijan dan kacau pantas selama 30 saat. Matikan api dan alih ke dalam mangkuk hidangan. Tuang kuah tadi dan hias dengan taburan daun bawang dan bawang goreng. Hidangkan bersama cili hijau jeruk...

0 comments: