CARA AYAM KUKUS SOS NENAS

Saturday, January 1, 2011
Posted by Aman

AYAM KUKUS SOS NENAS

Ayam Kukus Sos Nenas
Semalam kan, dalam N3 "Egg Benjo", diruangan komen, ada satu permintaan dari "seseorang" (tatau lah mamat mana tahh..sendiri tgk lah blog dia kat sinii....) supaya mat menghasilkan satu hidangan sihat....tanpa minyak, dan juga resipi untuk orang berpantang. Resipi untuk orang berpantang ni kita cerita nanti yeaa, bila termunculnya resipi tuuu, baru kita "gossip"... Ok hari ni mat buat satu resipi yang sihat, tanpa minyak dan mudah bangett memasaknya. Jadi sesiapa saja boleh buat. Nak lagi senang, penyediaan awal ayam yang diperap bersama2 bahan boleh disediakan dulu. Buat siap2, simpan dalam peti sejuk... Apa2 pun kita nak kena bijak merancang (bukan merancang keluarga jeeee!!!), termasuk dalam hal2 yang kecik...tapi kan aku ni cakap je, ada kala sendiri pun tak ter"rancang"..ahaks, mati lahh lepas ni ramai yg carut's kan mat gebu sekali lagiii!!!....dah...dah..jom semak resipi, kalau rasa2 macam ter"suka", nanti boleh cuba yeaa...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping bahagian peha ayam
1 batang serai, hiris halus dan cincang*
1/2 biji bawang besar, didadu halus*
4 biji cili padi, cincang halus*
1 1/2 halia, diparut*
3 ulas bawang putih, diparut*
2 pelepah daun bawang, hiris halus*
Garam secukup rasa
1/2 cawan isi nenas, didadu kecil
1/2 biji cili merah, dadu halus
1/2 biji bawang besar dadu
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
1/3 camca teh gula
1 camca teh kicap cair
1/3 camca teh tepung jagung, bancuh dengan sedikit air, kacau rata
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibersihkan, buang kulit dan lemak2nya. Perap dengan jus asam jawa dan garam selama 10 minit, cuci kembali toskan hingga kering. Ketepikan.
  2. Satukan semua bahan bertanda (*), kacau rata dan tambah garam secukup rasa (yang ni agak2 lah yea, mat guna "garam gunung"). Kemudian satu bahan tadi dengan ayam dan gaul rata. Perap 1 - 2 jam dalam peti sejuk. Nak sedap perap semalaman...
  3. Siapkan kukusan. Masukkan ayam tadi bersama bahan2 perap dalam bekas tahan panas dan kukus selama 25 minit. Bila siap, alihkan ayam tadi dalam bekas lain. Tapis jus yang terhasil tadi dan tuang dalam kuali. Masukkan nenas, bawang besar dadu, gula dan kicap cair. Kacau rata.
  4. Masak dengan api perlahan hingga nenas lembut. Tambah bancuhan tepung jagung tadi, kacau rata hingga pekat dan masukkan jus limau kasturi. Masukkan cili merah, kacau dan matikan api. Rasa dan jika ok, boleh tuang atas ayam kukus tadi, tuang rata2. Hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan segera....

0 comments: