CARA MASAK RENDANG AYAM PEDAS

Saturday, January 1, 2011
Posted by Aman

RENDANG AYAM PEDAS

Rendang Ayam Pedas

Memang pedas dan berapi!!!!, tapi kalau tak nak keluar api, boleh kurangkan cili padi...Resipi asal mat dapat kat blog "Datin Zai", tapi beliau gunakan daging, mat ganti dengan ayam....Yang uniknya kan, rendang ni ada campur kacang panjang. Memasaknya pun senang dan tak cerewet.....

Bahan-Bahannya :-)
500 g ayam, potong sederhana besar
7 - 8 tangaki kacang panjang
2 helai daun kunyit, dihiris halus2
1 keping asam gelugor
Garam dan sedikit gula
500 ml santan
15 - 20 biji cili padi*
3 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci lengkuas*
6 biji bawang merah*
3 uals bawang putih*
4 batang serai, hiris halus*(*dikisar halus)

Cara membuatnya :-)
  1. Cuci ayam bersih2 dan toskan. Patah2 kacang sepanjang 1 1/2 inci (boleh juga di hiris menyerong), cuci dan toskan.
  2. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali, masukkan ayam dan gaul rata. Masak atas api sederhana sehingga ayam kecut. Tuang santan dan masukkan asam gelugor dan sedikit garam, gaul rata.
  3. Masak hingga hampir kering, masukkan kacang panjang dan sedikit gula. Gaul rata dan kacau untuk mengelakkan rendang hangus. Masak hingga sedikit kering. Rasa dan jika kurang masin tambah garam.
  4. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit dan gaul rata. Angkat dan hidangkan bersama nasi hangat atau pun roti.....

0 comments: