CARA MASAK RENDANG PEDAS HARUM

Saturday, January 1, 2011
Posted by Aman

RENDANG PEDAS HARUM

Rendang Pedas Harum
Salam untuk semua, apa khabar....Lepas2 raya ni tiba2 kan nak buat rendang ayam lah pulak, seperti biasa, kali ni rendang ala2 Negeri Sembilan tapi sedikit berbeza, tapi senang saja membuatnya. Kalau nak buat guna itik pun boleh juga (sesiapa yang makan itik lah yeaa...), tapi pada mat, rendang ni sedap guna ayam, kalau daging tu ok juga tapi kurang sikit kot. Sesuai dimakan dengan nasi, lemang, ketupat atau roti. Kalau masak lebih pun tak pe, isi dalam tupperware, boleh di dingin beku, nak makan, masuk je dalam microwave...mudah kan untuk orang2 yg bekerja...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, dipotong 16
700 ml santan pekat
300 ml air kelapa
2 helai daun limau purut
2 kuntum bunga kantan, belah dua setiap kuntum
4 helai daun kunyit, mayang halus
2 keping asam gelugor
2 camca besar kerisik
Garam dan sedikit gula
80 g cili padi hijau (boleh kurang kalau tak tahan pedas)*
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia*
5 batang serai, hiris halus*
1 inci kunyit hidup*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam kuali, satukan bahan kisar halus, air kelapa, santan, daun limau purut dan asam gelugor. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Masukkan ayam tadi dan masak hingga pekat.
  2. Tambah kerisik dan bunga kantan, perisakan dengan garam dan sedikit gula. Kacau sekali sekala dan tambah hirisan daun kunyit bila rendang hampir kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, kutupat dan lemang.
CATATAN MET GEBU :- Jika guna ayam "pencen" atau ayam "kampung", tambah air panas dan terus memasak hingga ayam lembut....

0 comments: