RENDIDIH AYAM BERKICAP.
Friday, December 31, 2010Posted by
Aman
0 Comments
RENDIDIH AYAM BERKICAP.
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg kepingan ayam (nak guna seekor pun boleh)
1 tin cendawan butang dalam tin, ditoskan dan belah 2
1 biji bawang besar, belah 8
Air secukupnya
40 g halia, hiris nipis
5 biji ulas bawang putih, dititik
1/3 cawan sos lada hitam*
2 camca besar sos tiram*
1/4 cawan kicap cair*
2 camca besar kicap pekat*
1 batang leek, dihiris halus dan rendam
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/2 camca teh gula
1 camca besar cuka makan
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Hirisan cili merah untuk hiasan
contoh pokok "leek"
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dibuang kulit dan lemak2, cuci bersih dan toskan. Ketepikan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis halia, bawang putih, kayu manis dan bunga lawang hingga harum. Masukkan leek dan bahan bertanda (*). Kacau rata dan masukkan ayam. Gaul rata dan masak dengan api sederhana hingga ayam kecut.
- Tuang air secukupnya dan masukkan gula, cuka makan dan bawang besar. Gaul rata dan masak dengan api besar hingga mendidih. Perlahankan api dan renih hingga ayam 3/4 empuk. Masukkan cendawan tadi dan terus merenih hingga ayam empuk. Jika air kering dan ayam belum empuk, tambah sedikit lagi air, gunakan air panas...
- Rasa dan jika kurang masin, tambah sedikit lagi kicap cair (lauk ni tak guna garam). Masak untuk 3 - 4 minit lagi. Hidangkan dengan taburan hirisan daun bawang dan cili merah hiris. Sedap dimakan bersama nasi dan bubur.... Selamat mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)