CARA MASAK GRILL DAGING PEDAS
Saturday, January 8, 2011Posted by
Aman
0 Comments
GRILL DAGING PEDAS
nak tahu tak..?
- Antara lalat dan lebah.
Lebah sedia berkorban demi menjaga sarangnya, yang menjadi tempat perlindungan keluarga, rakan dan ketuanya. Kehidupan yang murni itu tidak akan kita jumpa pada lalat - sejenis serangga pengotor.Perhatikan lebah. Mereka hidup aman damai dalam sarangnya Tiada hasad dengki dan pentingkan diri sendiri. Lebah sentiasa bekerja dan hasilnya dirasai semua anggota kumpulan.
Antara lebah dan lalat, cukup banyak perbezaannya. Lalat hidup dan bertenggek pada benda-benda kotor seperti sampah dan bangkai. Ia membawa penyakit. Tapi dunia lebah hanya berkisar di antara sarang dengan bunga-bungaan mekar. Haiwan kecil itu memberi kita ubat, makanan dan kebahagiaan.
. Terima kasih pada Ika Bangkok...
BAHAN "A" :-)
250 g daging batang pinang
1 camca besar kicap
1/2 camca teh gula
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
BAHAN "B" :-)
5 biji bawang merah, dihiris
1/2 cawan daun pudina, diracik
Hirisan daun saderi
Hirisan daun bawang
2 camca besar gula (mat letak 1 camca besar)
2 camca besar sos ikan
2 1/2 camca besar jus limau nipis (atau ikut selera masing2)
Hirisan halus cili padi secukupnya (ikut nak pedas ke tak)
1 biji tomato, dihiris kecil
CARA MEMBUATNYA :-)
- Gaul semua bahan2 "A" dan perap 30 minit, kemudian grill hingga masak. Sejukkan dan hiris nipis, ketepikan.
- Satukan semua bahan2 "B", masukkan daging tadi dan gaul rata, sesuaikan rasa. Hidangkan sebagai pembuka selera.....hmm memang selera punnn....bahaya nihh...hehehe
Labels:
DAGING,
GRILL DAGING PEDAS
Subscribe to:
Post Comments (Atom)