CARA MASAK AYAM MADU JANDA

Friday, December 31, 2010
Posted by Aman

AYAM MADU JANDA

Ayam Madu Janda
Assalammualaikum, salam sejahtera semua... Haa, jangan terkejut dengan nama menu "Ayam Madu Janda". Sapa kata "Janda" satu perkataan menakutkan bagi kaum wanita?...Haha, anda silap. Memang sekarang gelaran janda kurang digunakan secara formal, mereka lebih gemar guna ibu tunggal. Tapi nama "Janda" itu sendiri ada nilai2 komersial, sekarang ada kopi janda kan.. Jadi tak salahlah mat letak nama menu ayam madu janda..Pstt..nak lagi panas, boleh baca N3 Ben Ashaari pasal "Janda Meletup"...panass sehhh!... Ayam madu janda ni mat makan dengan nasi ayam jagung, yang tu N3 nanti yeaa. Buat masa ni mat share resipi ayam madu janda.. Terlebih dahulu ampon dan maaf mat pohon jika ada yang terasa, tapi percaya lah bukan niat nak perli "janda", cuma nak menaik taraf nama "janda" itu sendiri...tuu diaaa..mat gebu dah mula lok laq!!...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 kepingan besar ayam
1 inci halia*
4 ulas bawang putih*
1 camca besar ketumbar*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh jintan halus*
1 camca teh herba rosemary*
1 batang serai, hiris halus*
1/2 inci lengkuas*(*dikisar halus)
1 camca besar marjerin
4 camca besar madu
2 camca besar kicap pekat
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibersihakan, tapi jangan buang kulit. Lap kering ayam dengan paper towel. Lumur ayam dengan bahan kisar halus, madu dan kicap pekat rata2, lumur juga bahagian daging ayam dibawah bahagian kulit ayam. Tambah sedikit garam jika perlu. Perap 2 jam dalam peti sejuk.
  2. Panaskan oven pada suhu 200 C, alih ayam ke dalam bekas tahan panas. Baki2 bahan perapan tadi, dimasak dalam kuali hingga pekat. Tambah majerin, kacau rata. Matikan api. Bakar ayam tadi selama 40 minit atau hingga masak.
  3. Setiap 20 minit, sapu permukaan ayam dengan bahan perapan yang dimasak tadi, dan balikkan ayam, lepas 20 minit, lakukan kaedah yang sama. Untuk mengetahui ayam sudah masak, kelar sedikit bahagian ayam yang paling tebal, dan jika jus yang keluar jernih, menandakan ayam sudah masak.
  4. Hidangkan bersama nasi ayam, salad dan apa2 yang anda fikir sesuai....Selamat mencuba untuk semua....

0 comments: