CARA MASAK LEMAK CILI PADI AYAM & NENAS

Friday, December 31, 2010
Posted by Aman

LEMAK CILI PADI AYAM & NENAS

Lemak Cili Padi Ayam & Nenas
Salam hujung minggu semua, wahh...gentel biskut raya nampak..Mat hari ni akan melaksanakan projek ke-2 melapis kek...Tu pun kalau tak pingsan laaa. Mungkin Isnin atau Selasa, last mat buat kek atau biskut. Masa untuk mengemas rumah pulak, kena lap cermin, cuci bilik air segala2nya laa...Cuma my garden jee adehhh teruk laa, tak terurus...tak pe, kita akan panggil "Mr Gardener" nanti...hehehe. Nak share lauk semalam, tah kenapa tiba2 nak makan masak lemak cili padi dengan nenas, tapi yang best bukan ayam tu, cuma nenas "madu" tuu, ya allahh sedap sangatt....menjeling akak tuu bila dengar "madu"..sabar jeee laahh....

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping besar ayam, potong 3 setiap kepingan
1 biji sederhana nenas "madu", buang kulit dan potong sederhana besar
2 keping asam gelugor
3 batang serai, dititik
1 liter santan cair
300 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
35 biji cili padi*
1/2 inci belacan (optional)*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3/4 inci kunyit hidup*
1/2 inci halia*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dicuci bersih, toskan dan masukkan ke dalam periuk bersama bahan2 kisar halus, serai titik, asam gelugor dan sedikit garam. Jerang hingga ayam kecut. Masukkan nenas, gaul rata dan masak sekejap.
  2. Tuang santan cair, kacau dan masak perlahan hingga ayam masak. Tuang pati santan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula (sesiapa nak guna serbuk perasa pun ok). Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

0 comments: