CARA MASAK LEMAK CILI PADI AYAM & NENAS
Friday, December 31, 2010Posted by
Aman
0 Comments
LEMAK CILI PADI AYAM & NENAS
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping besar ayam, potong 3 setiap kepingan
1 biji sederhana nenas "madu", buang kulit dan potong sederhana besar
2 keping asam gelugor
3 batang serai, dititik
1 liter santan cair
300 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
35 biji cili padi*
1/2 inci belacan (optional)*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3/4 inci kunyit hidup*
1/2 inci halia*(*dikisar halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dicuci bersih, toskan dan masukkan ke dalam periuk bersama bahan2 kisar halus, serai titik, asam gelugor dan sedikit garam. Jerang hingga ayam kecut. Masukkan nenas, gaul rata dan masak sekejap.
- Tuang santan cair, kacau dan masak perlahan hingga ayam masak. Tuang pati santan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula (sesiapa nak guna serbuk perasa pun ok). Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)