CARA MASAK GULAI AYAM PONG TEH....NYONYA DELICACIES.

Friday, December 31, 2010
Posted by Aman

AYAM PONG TEH....NYONYA DELICACIES.

P1230319
Assalammualaikum semua, jumpa lagi bersama N3 mat gebu di pagi Selasa... Uikk kejap..kejap...waaa..tengah hari laaa...aduhh, lembapnya si mat nihh, maklumlah semalam kan mat tidur tak sampai 30 minit kooo, tatau pesal, bukan ada masalah apa2, cuma mata tak moo lelap, kata "sis_linn", tah2 koo minum sarang burung, tu pasal tak bley tidur..erkk...nasib baik mat gebu tak terbangkan....hahaha, mana leer boleh naik tinggi..terhempas ada lah. Ok ni hari mat masak ayam pong teh, salah satu typical peranakan nya masakan. Ala2 masak kicap tapi guna pes taucho dan letak kentang. Ni semua masak pagi, lepas tu ada lagi, tapi yang lain tu mat share kemudian lah...ok kalau dah peranakan, kena lah berpantun...

DONDANG SAYANG PUSAKA LAMA,
JADI HIBURAN BABA & NYONYA,
AYAM PONG TEH DIBERI NAMA,
LEPAS RASA TERTANYA-TANYA...

BAHAN-BAHANNYA :-)
800 g ayam, dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 inci halia, tumbuk halus
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
20 biji bawang merah*
8 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
1 inci halia, dititik
3 - 4 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam dalam air
10 kuntum cendawan butang (mat guna yg dalam tin jee)
3 biji cili merah, dibelah tapi tak putus, rendam dalam air
1/2 cawan taucho, dihancurkan
1 pokok daun sup, potong kasar2
1 liter air
2 camca besar kicap cair
2 camca teh kicap pekat
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Gaul ayam tadi dengan 1/2 camca teh garam, serbuk kunyit dan halia tumbuk hingga rata, perap 1 - 2 jam. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan halia titik hingga harum, masukkan taucho dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan gaul, biar ayam kecut sedikit.
  3. Tuang air, jus asam jawa dan masukkan kicap pekat, kicap cair, kentang dan cendawan butang. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan daun sup dan kecilkan api. Renih 25 - 30 minit hingga ayam dan kentang empuk.
  4. Masukkan sedikit gula dan belahan cili merah. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi hangat dan sambal belacan....
CATATAN MAT GEBU :- Mat guna dalam 600 gram ayam sahaja, lagi satu kan lauk ni mat suka makan esoknya sebab lagi sedap. Resipi diatas mat copypaste dari resipi lama yang ada di N3 lepas... Jadi jika ingin mencuba, anda boleh buat separuh dari bahan2 dalam resipi..

0 comments: