AYAM MASAK MINANG

Saturday, January 1, 2011
Posted by Aman

AYAM MASAK MINANG..

Ayam Masak Minang
Salam Selasa semua, tiba2 rasa stress lah hari ni, mula2 pasal gambar ni, penat tangkap lepas tu konon2 nak pilih yang paling lawa, sekali, boleh aku delete semuaa nyaaa, ya Allah, pesal aku jadi mengong hari nihhhh!!!!!... Dah macam malas dah nak masukkan N3 ni, tapi kan sebab dah masak, rugi pulak tak masukkan...dari blog "tidur" jee baik lah ada N3 baru. Blog masak2 ni amat berbeza dgn blog yang menggunakan penulisan sebagai bahan isian, sebab, memasak ni ada kala bukan hari2 kita boleh masak yang bagus dan letak di blog, jadi apa yang kita masak, itu lah yang kita letak. Tu pasal ada tu lauk ulang tayang...Kalau blog penulisan, selagi otak kretif, bahan ada dan banyak idea sudah semestinya boleh ditopup kan N3 sebanyak mungkin yang anda mampu.....

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 ekor ayam, dipotong 12 (mat potong 16)
20 tangkai cili kering, kerat, rendam air panas, tos dan kisar halus
3 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 cm halia*
1o biji buah keras*
2 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
5 cm lengkuas, diketuk
2 batang serai, diketuk
200 ml santan (mat guna susu sejat)
1 kiub ayam "Maggi"
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai dan lengkuas titik, tumis hingga harum. Masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tambah cili kisar dan terus menumis hingga cili dan bahan lain garing.
  2. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Biar ayam kecut sedikit. Tambah santan, kacau dan masak dengan api sederhana. Masukkan asam gelugur, garam secukup rasa dan sedikit gula (mat guna gula melaka). Kacau sebati.
  3. Masak hingg kuah pekat dan sedikit kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man...

0 comments: