CARA MASAK RENDANG PEDAL AYAM BERKICAP

Saturday, January 1, 2011
Posted by Aman

RENDANG PEDAL AYA,M BERKICAP

Rendang Pedal Ayam Berkicap
Salam dan jumpa lagi dengan N3 terakhir untuk hari ni.....Masakan ni mat masak saing2 dengan assam kari ikan duri, cuma yang ni memang mat plan nak letak malam..sebab apa...sebab malam tak sama dengan siang...tul tak?. Bercerita pasal pedal ayam ni, ada orang kata tak elok makan organ2 dalaman ni, ntah lah guaa pun tatau nak kata apa. Yang ni mat masak atas permintaa ayahanda ku..kita hanya mengikut perintah..dah dia dulu masa kita kecik2, apa je nak, semua dapat...jadi setakat dia nak makan masakan macam ni, anytime mat boleh masak... Pstt kata orang2 tua, budak lelaki yang belum sunat pun tak bley makan pedal, nanti liat koo....kerat2 tapi tak moo putus (kulit dia yeaa...bukan kerat the whole "thing".....gila koooo!!!)..Tapi zaman modern ni, dengar cerita depa pakai "laser"..jadi yang liat macam selipar jepun pun bolehh zapppp....putus!..ahaks...Ok..jom semak resipi, kalau nak ganti pedal tu dengan daging atau ayam pun sesuai rasa2nya....Oh yeaa..lupa teman nak kabo, rendang ni tak guna "kerisik" yeaa...

BAHAN-BAHANNYA :-)
600 g pedal ayam (kalau dapat pedal ayam muda), cuci bersih dan toskan
1 keping asam gelugor
2 cawan santan pekat
5 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
2 camca besar cili kisar
2 camca besar rempah kari daging
1 kayu manis#
1 kuntum bunga lawang#
5 kuntum bunga cengkih#
3 biji buah pelaga#(#rempah tumis)
2 helai daun kunyit, mayang halus
1 camca besar gula melaka
2 camca besar kicap pekat
Garam secukup rasa
8 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
3 biji buah keras*
1/2 camca teh lada hitam*
5 batang serai, dihiris halus*(*kisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan rempah tumis, bawang merah dan putih yang dihiris, tumis hingga harum dan bawang perang. Masukkan bahan kisar halus, cili kisar dan rempah kari, kacau hingga rata. Jika kering, tambah sedikit air. Biar rempah garing.
  2. Masukkan pedal ayam tadi dan masak hingga kecut sedikit. Tuang santan, masukkan kicap pekat dan asam gelugor. Kacau rata dan masak hingga kuahnya pekat. Masukkan gula melaka dan garam secukup rasa.
  3. Kacau dan masak hingga kering. Masukkan hirisan daun kunyit, gaul rata dan masak lagi sekejap. Hidangkan bersama nasi hangat atau roti. Makan dengan roti canai pun sedap. Kalau nak pedas boleh tambah cili padi....

0 comments: