CARA MASAK SWEET AND SOUR SOSEJ

Saturday, January 1, 2011
Posted by Aman

SWEET & SOUR SOSEJ

Sweet & Sour Sosej
Assalammualaikum semua, dah makan malam ke u all semua...Ok hari ni kan, saja nak share satu resipi yang begitu meriahhhh mak ngahhhh....berkaler2...ala2 divali pun adaa..hahaha, sebab terpesona dengan resipi di blog SueJoshua, mat dengan rela hatinya memasak. Lagi pun nak menghabis kan stok cili2 benggala ku itu. Tapi kan serius cakap nih, Sue tu masak pesal lagi lawaa, aku buat nampak macam ala2 jeeee...ke sebab menderhaka dengan resipi dia ke?..Kalau tak percaya lah apa mat kata, Pstt kalau orang2 Johor suka nama atau gelar2 dengan panggilan "Chik"...cute je bila panggil koo "Tok Chik"..ahaks.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 batang sosej ayam "Ayamas", kerat2 dan celur sekejap, toskan
1 cawan isi nenas yang didadu
1/2 batang lobak merah, hiris serong
1 biji tomato, belah 8
2 pokok daun bawang, dihiris
1 biji bawang besar, hiris
3 cm halia, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji red capsicum, didadu
1/2 biji yellow capsicum, didadu
1/2 biji green capsicum, didadu
3/4 cawan sos cili
3 camca besar sos tomato
2 biji limau kasturi, perah jusnya
1/2 kiub ayam "Maggi"
Garam dan gula secukup rasa (jika perlu)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang, halia dan bawang putih hingga harum, masukkan sos cili dan sos tomato, kacau rata. Masukkan lobak merah dan masak sekejap hingga lobak lembut (tambah sedikit air jika perlu).
  2. Masukkan red, yellow dan green capsicum, kacau rata, tambah sosej dan nenas. Masukkan kiub ayam manggi tadi dan kacau hingga mesra. Tambah jus limau kasturi, kacay dan biar masak sekejap.
  3. Masukkan sedikit garam dan gula (jika perlu), kacau dan masuk daun bawang, masak hingga kuahnya pekat, matikan api. Hidangkan panas2 bersama nasi...

0 comments: