CARA MASAK DALCA KACANG KUDA

Saturday, January 8, 2011
Posted by Aman

DALCA KACANG KUDA

Dalca Kacang Kuda
Salam hujung minggu semua, Kalau lepas sehari dalca akan jadi lebih sedap. Tapi kali ni mat tak guna kacang dhal sebaliknya diganti dengan kacang kuda atau chickpeas dalam bahasa omputeh. Rasa dia lain sikit tapi tetap ada rasa ke"dalca"annya..tak lari mana pun...

Dalca Kacang Kuda

  • Pokok buluh boleh memanjang setinggi 90 sentimeter setiap hari.
  • Molekul air akan bergerak sepantas peluru rifel pada suhu bilik.
  • Apa yang anda tahu tentang Alexander the Great? Dia sebenarnya juga menghidap penyakit sawan. Manakala Alfred Hitchcock tidak mempunyai pusat.


BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g daging (nak sedap pilih yg ada "tetel")
200 ml pati santan
1 liter santan cair
1 biji terung, didadu besar2
2 biji kentang, didadu
1 batang lobak merah, dipotong berbaji
10 tangaki kacang panjang, kerat2
2 cawan kacang kuda yang telah siap direbus
1/4 bahagian bunga kobis, potong sekuntum2
2 biji tomato, belah 2 setiap biji
1/2 inci lengkuas, diketuk
2 biji cili merah, belah 2 setiap biji
2 1/2 camca besar penuh rempah kari daging
1 keping asam gelugor
1 camca besar kerisik
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3/4 inci kunyit hidup
3 biji cili merah

BAHAN TUMIS :-)
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaha

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daging disiang, cuci bersih, toskan. Kemudian rebus hingga empuk, asingkan daging dan stoknya untuk kegunaan kemudian. Rempah kari daging tadi dibancuh dengan 1/3 cawan air, kacau rata dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga harum dan bawang kepeerangan. Masukkan lengkuas danbahan2 kisar halus, tumis hingga pecah minyak, tuang bancuhan rempah kari, kacau dan tumis hingga garing.
  3. Masukkan kentang, lobak merah dan daging tadi, kacau rata dan tuang stok daging dan santan cair, kacau dan biar mendidih hingga kentang empuk. Tambah asam gelugor, bunga kobis, kacang panjang, kacang kuda dan terung. Biar mendidih perlahan.
  4. Tuang pati santan dan masukkan kerisik, gula melaka dan garam secukup rasa. Kacau sekali sekala, biar mendidih pada api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato dan lada belah, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama makanan kegemaran anda..Sedap juga dimakan bersama nasi putih..

0 comments: