CARA MASAK DAGING GORENG DAUN SELASIH

Saturday, January 8, 2011
Posted by Aman

DAGING GORENG DAUN SELASIH.

Daging Goreng Daun Selasih
Assalammualaikum, salam
  • Selain daripada mulut, katak dan berudu boleh makan menggunakan mata. Caranya, untuk menelan, haiwan itu menutup kelopak mata, menekannya ke bawah menggunakan bebola mata dan menurunkan lelangit hingga ke lidah, menekan makanan itu ke bawah lagi dan seterusnya masuk ke dalam perut.
  • Arnab betina boleh mengawal lebihan populasinya dengan menyerap embrionya ke dalam tubuh.
  • Kedudukan awan adalah lebih tinggi pada siang hari dibandingkan pada waktu malam.
  • Air merupakan sumber utama kehidupan. tahukah anda air hujan jatuh ke bumi dengan kelajuan 11 kilometer sejam.


BAHAN-BAHANNAYA :-)
500 g daging batang pinang
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar
1/4 camca teh garam
1/2 biji cpasicum, merah, potong kasar
1/2 biji capsicum kuning, potong kasar
1/2 biji capsicum hijau, potong kasar
5 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 inci belacan, larutkan dengan sedikit air
2 1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar sos ikan
1 cawan daun selasih (thai basil)
Sedikit gula

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daging dihiris nipis, cuci, toskan dan gaul dengan garam dan serbuk lada hitam, kemudian goreng hingga masak, tapi jangan terlalu garing, angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang puti dan cili kisar hingga garing, masukkn belacan dan sos ikan, kacau rata. Masukkan daging dan capsicum, gaul rata dan biar masak sekejap.
  3. Tambah sedikit gula dan masukkan daun selasih tadi, gaul rata dan masak dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur sedikit daun selasih segar dan belahan limau kasturi.

0 comments: