DAGING KICAP BERIANI.
Wednesday, January 5, 2011Posted by
Aman
0 Comments
DAGING KICAP BERIANI.
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram daging batang pinang
1 inci halia*
2 ulas bawang putih*(*tumbuh halus)
1 camca teh minyak sapi
2 biji kentang, belah 8 setiap biji, rebus 1/2 empuk dan goreng garing
1 batang leek, kerat dan rendam
1 biji bawang besar hiris kasar
1 biji cili merah, belah 2 tapi tak putus
1 pokok daun ketumbar, hiris kasar
3/4 camca besar cili kisar
1 camca besar gula melaka
4 camca besar kicap manis
1 camca besar rempah beriani + 1/2 cawan air, kacau rata
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Garam jika perlu
Hirisan daun ketumbar sebagai hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Daging dihiris nipis, cuci bersih dan perap dengan bahan tumbuk halus, perap 30 minit. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan minyak sapi tadi dan biar cair. Tumis kayu manis, bunga lawang dan cili kisar hingga garing, masukkan rempah beriani tadi dan kacau rata. Masak hingga terbit minyak.
- Masukkan daging, dan kacau rata, biar daging kecut. Tambah kicap, daun ketumbar dan gula melaka. Kacau rata dan biar masak dengan api kecil.
- Bil daging empuk, masukkan bawang besar, cili merah dan leek tadi, kacau dan biar 4 - 5 minit hingga layu, rasa dan jika perlu masukkan sedikit garam, kacau rata dan boleh diangkat. Tabur dengan hirisan daun ketumbar sebelum dihidangkan.
Labels:
DAGING,
DAGING KICAP BERIANI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)