CARA MASAK SAMBAL BEBOLA DAGING
Monday, January 3, 2011Posted by
Aman
0 Comments
SAMBAL BEBOLA DAGING
BAHAN BEBOLA DAGING:-)
2oo gram daging kisar (mat kisar sendiri guna food processor)
1/2 camca besar tepung gandum
1 camca besar tepung sagu ubi
1/2 bahagian putih telur
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada sulah
1/2 inci halia*
2 ulas bawang putih*(*ditumbuk lumat - yang ni mat sendiri tambah)
BAHAN SAMBAL:-)
4 - 5 camca besar cili kisar
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*(*ditumbuk halus)
1 biji bawang besar saiz sederhana, hiris
Kentang, potong baji dan goreng garing
Jus asam jawa secukupnya
Hirisan daun sup untuk hiasan
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK BEBOLA DAGING :- Satukan semua untuk bebola daging, gaul rata dan kacau sehala hingga sebati. Kemudian bulat2kan, saiz tu ikut suka yea,kalau nak cepat kenyang buat besar2..kalau penduduk rumah ramai, buat comel2. Rebus bebola tadi dalam air mendidih. Bebola akan terapung bila masak, cedok keluar dan tos, ketepikan.
- UNTUK SAMBAL BEBOLA DAGING :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tuang jus asam jawa, kacau dan tambah garam dan gula secukup rasa. Masukkan bebola daging, bawang besar dan kentang, gaul rata. Biar hingga pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun sup..
Labels:
DAGING,
SAMBAL BEBOLA DAGING
Subscribe to:
Post Comments (Atom)