DAGING LADA HITAM HALIA.

Monday, January 3, 2011
Posted by Aman

DAGING LADA HITAM HALIA.

P1240200
pedas..pedah.. tapi memuaskan tekak anda.. aku benar la pedas penas... ni resepi simple.. cepat masak pon..Cuma masak lada hitam saja, lepas tu letak halia bagi dia hangat dan perhebat menolak angin dalam badan..hehe. . Memandangkan daging ni bukan jenis dari batang pinang, maka terpaksa rebus dulu hingga empuk. Tapi bagi nakmudah kerja guna pressure cooker atau periuk tekanan, masa memasak jadi singkat dalam 15 minit macam tu dah empuk. Berbaloi tau dan gas pun jimat. Tapi mat nak pesan, kalau nak guna, WAJIB baca cara2 menggunanya dengan teliti, dan ikut arahan seperti yang disyorkan, okey!...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging, hiris nipis, cuci dan toskan, rebus hingga empuk dengan halia dan bawang putih
1/3 biji capsicum merah, didadu
1/3 biji capsicum hijau, didadu
1/3 biji capsicum kuning, didadu
1 batang saleri, hiris serong
1 batang leek, hiris serong
1 biji bawang besar, hiris
1 1/2 inci halia muda, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
4 camca besar sos lada hitam (mat guna jenama "LIFE")
Kicap cair, jika perlu
Hirisan daun sup sebagai hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis halia, bawang putih dan leek hingga layu, masukkan daging rebus tadi (asingkan stoknya), kacau dan biar tergoreng sekejap. Masukkan sos lada hitam, kacau rata dan tuang air rebusan daging. Biar mendidih.
  2. Masukkan batang saleri, dan masak hingga pekat. Tambah red/green/yellow capsicum dan bawang besar tadi, kacau rata dan biar hingga layu. Rasa dan jika kurang masin, tambah kicap cair secukupnya. Masak sekejap dan boleh diangkat. Hidangkan bersama nasi hangat...

0 comments: