CARA MASAK GULAI AYAM REMPAH CAMPUR
Friday, December 31, 2010Posted by
Aman
0 Comments
GULAI AYAM REMPAH CAMPUR
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan (mat guna ayam kampunga)
4 biji kentang, kupas, belah 4 setiap biji, rendam
2 biji cili merah, belah 2 setiap satu tapi tak putus
2 keping asam gelugor
300 ml santan pekat
1 liter santan cair
1 camca besar gula melaka
2 batang serai, dititik
Garam secukup rasa
1 camca besar rempah kurma
2 camca besar rempah gulai cap rose (yang ni mudah dapat kat belah pantai timur)
3 camca besar cili kisar
BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 camca teh lada hitam
BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 helai daun pandan, disimpul
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan rempah kurma, rempah gulai cap rose dan bahan kisar halus, kacau sebati. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis, serai titik dan tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah campuran rempah dan bahan kisar tadi, kacau hingga terbit minyak.
- Masukkan ayam dan kentang, gaul rata dan biar ayam kecut. Tuang santan cair dan masukkan asam gelugor. Biar mendidih hingga kentang lembut dan ayam empuk. Masukkan pati santan. Kacau dan biar mendidih perlahan.
- Perasakan dengan garam dan gula melaka, akhir sekali masukkan belahan cili merah, masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, roti atau roti canai...
Labels:
Ayam,
GULAI AYAM REMPAH CAMPUR
Subscribe to:
Post Comments (Atom)