CARA MASAK JANTUNG PISANG vs AYAM DARA
Friday, December 31, 2010Posted by
Aman
0 Comments
JANTUNG PISANG vs AYAM DARA..
JANTUNG PISANG GORENG PEDAS...
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji jantung pisang nipah, kupas kulit luarnya hingga jumpa bahagian cerah yang lembut, rendam
1 genggam ikan bilis, rendam 10 mnit, dan toskan dan bagi dua
1 biji bawang besar, hiris
1 camca besar sos tiram
Garam secukup rasa
1 cawan air
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 biji cili merah*
10 biji cili padi*
1/2 inci belacan*
1 bahagian ikan bilis tadi*(*ditumbuk hingga lumat)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga harum, masukkan sos tiram dan kacau rata. Tuang air. Sementara itu jantung pisang dibelah dua, belah lagi dan hiris sederhana halus. Masukkan dalam kuali. Kacau rata.
- Masukkan ikan baki ikan bilis, kacau dan masak hingga jantung pisang lembut, masak dengan api perlahan. Masukkan garam secukup rasa. Akhir sekali tambah hirisan bawang besar, masak sekejap dan angkat. Hidangkan segera.
AYAM DARA GORENG KUNYIT....
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam kampung "dara", dipotong 8 atau 10 bahagian
4 inci kunyit hidup*
3 ulas bawang putih*
3/4 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk halus)
Garam secukup rasa
Secubit gula halus
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dibersihkan, tak payah buang kulit. Perap dengan garam dan jus lemon selama 15 minit, cuci kembali, toskan dan cucuk ayam tadi dengam garfu. Ketepikan.
- Lumur ayam tadi dengan bahan tumbuk halus, perasakan dengan garam secukupnya dan tambah secubit gula halus, gaul rata dan perap semalaman atau sekurang2nya 10 jam dalam peti sejuk.
- Goreng dalam minyak panas menggunakan api sederhana hingga ayam empuk. Kemudian besarkan api sekejap untuk menggaringkan bahagian luar ayam. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Hidangkan panas..
Labels:
Ayam,
JANTUNG PISANG vs AYAM DARA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)