KARI AYAM KAMPUNG vs RENDANG PEDAS.
Friday, December 31, 2010Posted by
Aman
0 Comments
KARI AYAM KAMPUNG vs RENDANG PEDAS.
KARI AYAM KAMPUNG...
BAHAN-BAHANNYA:-)
1 ekor ayam kampung, kalau dapat jenis jantan
300 ml pati santan
1 liter santan cair
Air secukupnya
3 camcca besar penuh rempah kari daging
2 keping asam gelugor
2 camca besar cili kisar
3/4 camca besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia tua
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaha
3 pelepah daun kari
3 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dikerat ikut suka, cuci bersih dan toskan. Bancuh bahan kisar halue bersama rempah kari, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah rempah kari + bahan kisar tadi dan masak hingga terbit minyak.
- Masukkan ayam dan gaul rata. Masak hingga ayan kecut dan tuang santan cair. Masak hingga ayam empuk, jika kurang kuah, tambah air. Masukkan asam gelugor, kerisik, garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau rata.
- Masukkan pati santan, kacau dan masak dengan api kecil sambil dikacau sekali sekala. Kemudian rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama apa yang anda rasa sesuai..
RENDANG PEDAS....
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg daging lembu panas (daging segar)
1 liter santan
Air secukupnya
1 1/2 camca besar kerisik
1/2 camca besar gula melaka
1 1/2 camca besar rempah kari daging
2 camca besar cili kisar
2 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit, mayang halus
3 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
4 batang serai, hiris halus
2 ulas bawang putih
1/3 cawan cili padi
1/2 inci belacan
1/2 inci lengkuas
1 inci halia
BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
CARA MEMBUATNYA :-)
- Daging dipotong kiub, cuci bersih dan toskan. Bancuh rempah kari bersama bahan kisar halus, ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah bahan kisar + rempah kari tadi dan masak hingga terbit minyak.
- Masukkan daging dan gaul rata, masak hingga daging kecut. Masukkan daun limau purut dan santan, tuang sedikit lagi air dan masak hingga mendidih. Tambah garam secukup rasa dan perlahan kan api dan masak hingga daging lembut.
- Masukkan kerisik, adam gelugor dan gula melaka, terus mengacau hingga rendang kering. Akhir sekali masuk hirisan daun kunyit, kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api.
Labels:
Ayam,
KARI AYAM KAMPUNG vs RENDANG PEDAS
Subscribe to:
Post Comments (Atom)