GULAI AYAM BEREMPAH......SANTAI
Friday, December 31, 2010Posted by
Aman
0 Comments
GULAI AYAM BEREMPAH......SANTAI BEN ASHAARI..APA TU
Ohh yea, sebelum mat terlupa, nak war-warkan seperti sebahagian tajuk di atas, Ben Ashaari baru saja melancarkan satu ruang "Santai Ben Ashaari" di FB, jadi boleh kita beramai2 join sama, sebagai tanda sokongan anda pada BA dan juga DTS...hahaha, pesal aku sibuk2?, sebab?. Sebab BA tu jiran sepagar memang kena macam tu. Klik pada gambar untuk ke Santai Ben Ashaari di FB atau anda boleh singgah di blog BA untuk lebih lanjut, di sini.... Ok jom semak resipi pulak...
BAHAN - BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
5 biji kentang, kupas belah 4 setiap biji dan rendam
5 batang serai, dititik
3 keping asam gelugor
300 ml pati santan
1200 ml santan cair
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
1/3 cawan cili padi kampung
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
CARA MEMBUATNYA :-)
- Dalan periuk, satukan ayam, serai, kentang dan bahan kisar halus, gaul rata dan masak atas api hingga ayam kecut. Tuang santan cair. Kacau dan biar mendidih hingga kentang empuk.
- Masukkan asam gelugor, garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau dan bila mendidih, kecilkan api. Tuang pati santan dan kacau rata. Masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu
- Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkam bersama nasi hangat dan lauk2 sampingan..Selamat mencuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)