CARA MASAK ASAM PEDAS AYAM DENGAN NENAS..
Friday, December 31, 2010Posted by
Aman
0 Comments
ASAM PEDAS AYAM DENGAN NENAS..
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam di kerat sederhana besar, cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan, belah dua setiap kuntum
1 genggam daun kesom (tak letak. sebab tak de)
1 biji sederhana nenas madu, kupas dan potong serong
1 inci lengkuas, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 1/4 cawan cili kisar
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 biji buah keras
1 camca teh lada hitam
1 camca besar ketumbar
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus, serai dan lengkuas titik hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan kacau rata, biar hingga ayam sedikit kecut. Tuang air secukupnya dan masak hingga ayam empuk.
- Tambah nenas, bunga kantan dan daun kesom (jika guna), masak hingga nenas lembut sedikit, tuang jus asam jawa dan sir jika kuah agak kurang. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)