CARA MASAK KURMA AYAM YOGURT
Saturday, January 1, 2011Posted by
Aman
0 Comments
KURMA AYAM YOGURT
BAHAN-BAHANNYA :-)
600 g ayam, potong sederhana besar, cuci bersih dan toskan
4 biji kentang, kupas belah 4 setiap biji dan rendam
1 biji cili merah, belah 2
1 biji cili hijau, belah 2
1 1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar kerisik
2 camca besar penuh rempah kurma
1/2 cawan yogurt
2 keping asam gelugor
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
Air secukupnya
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji tomato
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci belacan
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
1 camca teh lada hitam biji
BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan bahan2 kisar halus dan rempah kurma, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan cili dan tumis hingga garing, tambah rempah kurma + bahan kisar halus tadi, masak hingga terbit minyak dengan api kecil.
- Masukkan ayam dan gaul rata. Masak sekejap hingga ayam kecut. Masukkan kentang, gaul dan tuang air seckupnya. Masak hingga kentang empuk, tambah asam gelugor, kerisik, gula melaka dan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan yogurt, cili merah dan hijau belah. Kacau rata dan masak sekejap degan api kecil. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum menghidang...
Labels:
Ayam,
KURMA AYAM YOGURT
Subscribe to:
Post Comments (Atom)