CARA MASAK BOK CHOY CELUR BERKUAH DAGING

Monday, January 3, 2011
Posted by Aman

BOK CHOY CELUR BERKUAH DAGING

P1240687
oo.. Assalamualaikum.. hari nak share kit resepi ape tah .. tak pernah buat..nampak berkhasiat je.. senang nak ,, bahan bahan mudah.. dari makan meggi je memanjang jom cuba ..

BAHAN-BAHANNYA :-)
7 pokok sawi bok choy saiz sederhana
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar sos tiram
Sedikit minyak bijan
Sedikit air
100 gram daging batang pinang, hiris nipis, gaul dengan halia tumbuk

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sawi dicuci bersih, belah dua dan toskan. Didihkan air, masukkan sedikit garam dan beberapa titik minyak masak. Celur sayur tadi kurang lebih 1 minit. Toskan dan susun dalam pinggan sesuai.
  2. Panaskan sedikit minyak, masukkan minyak bijan, dan tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga harum, tambah daging dan gaul rata. Masuk sos tiram kacau dan tuang sedikit air.
  3. Bila daging empuk, rasa kuahnya, jika ok boleh matikan api, curah atas sawi tadi dan hidangkan segera...

0 comments: