RESIPI SIAM vs RESIPI MELAYU

Monday, January 3, 2011
Posted by Aman

RESIPI SIAM vs RESIPI MELAYU

P1240588
Assalamualaikum... lawan.. kali ni thailand vs malaysia.. tapi malaysia dah memang pun.. lawan bola sepak tu.. piala suzuki.. tapi dalam resepi ni takde kaitan pon hehehe.. ape yang saya merepek ni.. jom layan resepi ni.. jom tukar kepada topik makanan.

P1240593
Hmmm tak pelah, dengan rasa tak berapa seronok mat letak lah n3 petang ni, resipi atas tu Daging Padprik, mat ikut resipi kak liza. mudah je kita Tumis air pucuk manis dengan keledek dan cendawan enoki. Kalau makan lauk2 macam ni, mesti ada ikan masin dan sambal belacan..wajib tu..ok lah mat tulis resipi dia, terima kasih mat pada kak liza, resipi daging tu dari buku dia..

DAGING PADPRIK ...

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram daging batang pinang
100 gram lobak merah (tak letak sebab tak de)
100 gram kacang panjang (mat ganti dengan saleri)
1 biji cili merah (ganti dengan red/yellow/green capsicum)
1 biji bawang besar, di hiris

BAHAN-BAHAN SOS :-)
1 camca besar pes tomyam
1 camca besar kicap pekat (mat ganti dengan kicap cair, ikut rasa)
5 camca besar sos cili (mat guna sos cili thai)
3 camca besar sos tiram
5 helai daun limau purut
2 batang serai, dititik
3 ulas bawang putih, dititik
Beberapa biji cili padi, dititk
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan serai hingga harum, masukkan daging dan kacau rata, tuang air. Tambah lobak merah, sos cili, sos tiram dan pes tomyam. Biar mendidih hingga daging empuk.
  2. Masukkan sayur2 lain (red/green/yellow capsicum), cili padi, daun limau purut, bawang besar dan kacang panjang (mat guna saleri). kacau rata dan masak sekejap.
  3. Rasa dan jika kurang masin, tambah kicap cair secukupnya, kacau dan boleh angkat. Hidangkan segera bersama nasi hangat.

TUMIS AIR PUCUK MANIS....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak pucuk manis
1 biji keladek kaler oren, dikupas dan potong berbaji, rendam
1 pack cendawan "enoki"
1 camca besar ikan bilis, rendam dan toskan
1 kiub pati ikan bilis
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
Air secukupnya
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih hingga harum, masukkan keledek dan gaul rata. Tuang air secukupnya dan masukkan ikan bilis dan kiub ikan bilis. Kacau rata dan biar mendidih.
  2. Masukkan pucuk manis tadi, kacau dan tambah garam secukup rasa. Masak hingga keledek empuk. Akhir sekali masukkan cendawan enoki, kacau dan rasa jika ok boleh matikan api, hidangkan bersama nasi, ikan masin dan sambal belacan...

0 comments: