RESIPI SIAM vs RESIPI MELAYU
Monday, January 3, 2011Posted by
Aman
0 Comments
RESIPI SIAM vs RESIPI MELAYU
DAGING PADPRIK ...
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram daging batang pinang
100 gram lobak merah (tak letak sebab tak de)
100 gram kacang panjang (mat ganti dengan saleri)
1 biji cili merah (ganti dengan red/yellow/green capsicum)
1 biji bawang besar, di hiris
BAHAN-BAHAN SOS :-)
1 camca besar pes tomyam
1 camca besar kicap pekat (mat ganti dengan kicap cair, ikut rasa)
5 camca besar sos cili (mat guna sos cili thai)
3 camca besar sos tiram
5 helai daun limau purut
2 batang serai, dititik
3 ulas bawang putih, dititik
Beberapa biji cili padi, dititk
1/2 cawan air
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan serai hingga harum, masukkan daging dan kacau rata, tuang air. Tambah lobak merah, sos cili, sos tiram dan pes tomyam. Biar mendidih hingga daging empuk.
- Masukkan sayur2 lain (red/green/yellow capsicum), cili padi, daun limau purut, bawang besar dan kacang panjang (mat guna saleri). kacau rata dan masak sekejap.
- Rasa dan jika kurang masin, tambah kicap cair secukupnya, kacau dan boleh angkat. Hidangkan segera bersama nasi hangat.
TUMIS AIR PUCUK MANIS....
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak pucuk manis
1 biji keladek kaler oren, dikupas dan potong berbaji, rendam
1 pack cendawan "enoki"
1 camca besar ikan bilis, rendam dan toskan
1 kiub pati ikan bilis
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
Air secukupnya
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih hingga harum, masukkan keledek dan gaul rata. Tuang air secukupnya dan masukkan ikan bilis dan kiub ikan bilis. Kacau rata dan biar mendidih.
- Masukkan pucuk manis tadi, kacau dan tambah garam secukup rasa. Masak hingga keledek empuk. Akhir sekali masukkan cendawan enoki, kacau dan rasa jika ok boleh matikan api, hidangkan bersama nasi, ikan masin dan sambal belacan...
Labels:
DAGING,
RESIPI SIAM vs RESIPI MELAYU
Subscribe to:
Post Comments (Atom)