LEMPENG PEKAK VS KARI DAGING..

Saturday, January 8, 2011
Posted by Aman

LEMPENG PEKAK & KARI DAGING..

Lempeng Pekak & Kari Daging
Salam Sabtu semua, dah tutup lampu ke tadi?.... Excelikan pagi tadi dah siap2 masak kari daging, plan tu untuk makan dengan lempeng pekak...hahaha, mesti ada yang pening dengar nama "lempeng pekak"...tak pe yang tu kita cerita kemudian.

Ok...kenapa lempeng tu kami panggil "Lempeng Pekak?"..sebab ianya hanya guna bahan2 asas saja, tepung, garam, air dan sedikit minyak masak...tak de letak telur dan sebagainya. Kari daging tu rasa2nya semua dah pandai buat..betul tak..Yang tu guna santan, kalau tak suka, boleh guna susu cair atau yogurt, tak de masalah..nak buat plain without coconut milk pun ok, ala2 kari India....terpulang pada citarasa sendiri...tak de paksaan yea...

Lempeng Pekak & Kari Daging
Lagi satu, lempeng pekak ni mat kalau buat suka garing2 sikit macam dalam gambar tu, nampak macam ada gelumbung2 kan...baru lah wangi. Yang ni guna non-stick frying pan 8 inci, dapat dalam 8 - 10 keping. Kalau nak buat kuih gulung atau ketayap, resipi ni pun ok, cuma air tu letak separuh susu cair + air dan sedikit perisa pandan...dan kalau nak sedap, minyak ganti dengan mentega cair...habis laaa kolestrol koo orang naik lepas tu..hehehe...Oh, yea lagi satu kan, kalau mat, nak buat kuih gulung tu, dadar dia tak perlu dibalikkan. Kita dah tuang adunan dalam kuali, ratakan dan masak dengan api sederhana. Bila nampak permukaan jadi warna pucat, ok dadar dah masak, boleh alih dalam pinggan, letak inti kelapa dan gulung kemas. Tapi kalau lempeng pekak ni kena lah masak ke dua-dua bahagian.....

BAHAN-BAHAN KARI DAGING :-)
500 g daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan
4 biji kentang, kupas, belah 4 setiap biji dan rendam
1 keping asam gelugor
2 1/2 camca besar rempah kari daging (mat guna "baba's), bancuh dengan sedikit air
1 liter santan cair
300 ml pati santan
2 camca besar cili kisar
1 camca besar kerisik
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia tua*
1/2 inci kunyit hidup*(*kisar halus)
3 biji bawang merah, hiris halus#
2 ulas bawang putih#
1/2 inci lengkuas, diketuk#
1 batang kayu manis#
1 kuntum bunga lawang#
3 biji buah pelaga#
5 kuntum bunga cengkih#
3 pelepah daun kari#(#rempah tumis)

BAHAN-BAHAN LEMPENG PEKAK :-)
1 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan air
3/4 camca teh garam
2 camca besar minyak masak

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KARI :- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan bertanda (#) hingga harum, masukkan cili kisar dan bahan kisar (*) dan tumis hingga harum. Masukkan rempah kari dan masak hingga terbit minyak. Tambah kentang dan daging, gaul rata dan masak hingga daging kecut. Tuang santan cair dan biar mendidih. Bila kentang 1/2 empuk, masukkan kerisik, asam gelugor, gula melaka dan garam secukup rasa. Kacau rata dan tuang santan pekat. Masak dengan api sederhana hingga kentang empuk dan daging masak (biasanya daging batang pinang ni cepat masak). Rasa dan jika ok, boleh matikan api...
  2. UNTUK LEMPENG PEKAK :- Satukan semua bahan2 untuk lempeng, kacau rata dengan whisk dan tapis. Rehatkan adunan 15 minit, nak senang satukan semua bahan lempeng dalam blender dan kisar hingga halus, ketepikan. Panaskan non-stick frying pan. Lenser dengan sedikit minyak masak (mat cuma sapu dengan paper towel yang bersih yang dicelup dalam minyak masak). Tuang kira2 1/4 cawan adunan tadi dan ratakan. Bila permukaan kelihatan pucat, terbalikkan lempeng tadi, masak hingga garing sedikit. Alih dalan pinggan. Ulangi proses memasak hingga siap. Boleh hidangkan bersama kari daging tadi....Selamat mencuba!!....

0 comments: